Buitenlandse voorbeelden

Buitenlandse voorbeelden van Natuur op Recept

In een aantal landen wordt ook gewerkt aan ‘Natuur op Recept’. We houden de ontwikkelingen in die landen nauwgezet in de gaten, en zijn soms ook in direct contact met initiatiefnemers.

Voorbeelden van Natuur op Recept-initiatieven in andere landen zijn:

Schotland

Het project ‘Nature Prescriptions’ begon in Shetland in 2017 als een samenwerking tussen natuurorganisatie RSPB Scotland en NHS (National Health Service) Shetland en werd in 2018 met succes uitgerold naar alle tien huisartsenpraktijken in Shetland. Inmiddels werkt men aan het uitbreiden van het initiatief naar Edinburgh en uiteindelijk heel Schotland. Een belangrijk element in de Schotse benadering is de Natuurkalender – elke maand worden informatie en  tips gegeven die passen bij het seizoen. Deze kalender is een aanrader voor iedereen die in Nederland aan de slag wil met Natuur op Recept.

Een ander succesvol Schots initiatief is de Dundee Green Health Partnership. De website is zeker een bezoekje waard, heel compleet en mooi vorm gegeven. En net als in het Nederlandse initiatief wordt benadrukt dat het zeker niet alleen gaat om bewegen, maar vooral om contact met natuur. Het project rondom electrische driewielers (eTrikes) is hiervan een mooi voorbeeld.

Engeland

In oktober 2020 werd in Engeland door de overheid een programma gelanceerd voor ‘green social prescribing‘, gericht op het realiseren van vier pilots als onderdeel van een project van £ 4,27 miljoen om de geestelijke gezondheid en het welzijn te verbeteren in gemeenschappen die het zwaarst zijn getroffen door het coronavirus. ‘Groen sociaal voorschrijven’ verbindt mensen met buurtbewoners en instanties voor praktische en emotionele ondersteuning om de gezondheid en het welzijn te verbeteren. Dit Engelse Natuur op Recept programma ondersteunt wandel- en fietsgroepen, groene sportscholen en vrijwilligerswerk in de natuur. Voor meer kwetsbare groepen kan het ook gaan om lichtere activiteiten zoals  het maken van een ommetje in het groen,  tuinieren, of  andere buitenactiviteiten die vooral gericht zijn op het verminderen van eenzaamheid.  Onderbouwende cijfers,  onder meer van Natural England, laten zien dat de NHS meer dan £ 2 miljard aan behandelingskosten zou kunnen besparen als iedereen in Engeland gelijke toegang zou hebben tot groene ruimte van goede kwaliteit.

 

Canada

Het Canadese PaRx-initiatief van de BC Park Foundation is het eerste nationale Natuur op Recept -programma van Canada dat wordt ondersteund door ‘BC Family Doctors and Nurses and Nurse Practitioners of BC’. Het initiatief werd gelanceerd in december 2020. Elke erkende zorgverlener in Canada kan zich nu aanmelden om instructies en praktisch advies te ontvangen voor het verstrekken van groene recepten. Met praktische bronnen zoals snelle tips en hand-outs voor patiënten, is het doel om het voorschrijven van tijd in de natuur eenvoudig en effectief te maken.

In Canada loopt verder het Nature Therapy-programma dat gratis wordt aangeboden aan zorgverleners met aan Corona-pandemie gerelateerde stress. Dit initiatief, gecoördineerd door de BC Park Foundation, heeft als doel om gezondheidswerkers gratis, begeleide ‘bosbaden’-sessies te bieden die worden aangeboden in samenwerking met de Association of Nature & Forest Therapy Guides (ANFT).

 

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland was één van de eerste landen waarin een ‘Green prescriptions’ programma werd gelanceerd. Dit programma is echter volledig gericht op beweging en gezonde voeding. De kwalificatie ‘green’ kwam van de kleur van het papier waarop de dokters het recept voorschreven. Inmiddels is er iets meer aandacht voor de rol van de natuurlijke omgeving in het stimuleren van mensen om gezond en actief te blijven. Maar het blijft, ondanks de naam, toch vooral een interventie gericht op meer bewegen en gezonder eten. https://www.health.govt.nz/our-work/preventative-health-wellness/physical-activity/green-prescriptions

 

Japan

In 1982 introduceerde de Japanse regering het concept van ‘shinri- yoku’, of ‘baden in het bos’, en drong er bij de burgers op aan om voor therapie gebruik te maken van de bossen van het land. Tevens werd een grootschalig onderzoeksprogramma gestart naar de gezondheidseffecten van bosbaden. Mede op basis van de resultaten van dat onderzoek heeft het concept van bosbaden een grote vlucht genomen, zowel binnen als buiten Japan. In Japan is het nu zelfs de standaardpraktijk om met stress om te gaan en de daarmee samenhangende problemen van depressie en angst te behandelen.

Lees het artikel over bosbaden in Trouw

 

Meer relevante initiatieven zijn te vinden op deze pagina https://www.greenforcare.eu/case-studies/ van Green4c