Ga wandelen!
Wandelen is dè manier om contact te maken met de natuur. Door het lage tempo is het gemakkelijk te doen en geniet je optimaal van de omgeving. Toch kom je bijna ongemerkt wel degelijk in beweging en verbrand je flink wat calorieën. Wandelen is dan ook onderdeel van veel vormen van Natuur op Recept: van zelfstandig de natuur op zoeken, tot georganiseerde wandelgroepen in de wijk, en wandelen onder begeleiding van huisarts of fysiotherapeut. Hieronder zetten we nog een keer de voordelen van wandelen – bovenop contact met de natuur – op een rijtje. En geven we nog wat extra tips om nog meer plezier te beleven aan wandelen in de natuur.
Waarom wandelen?
- Wandelen is gezond en gemakkelijk te doen, zeker als de route in de eigen wijk ligt.
- Wandelen is geschikt voor bijna iedereen; er zijn ook veel routes die geschikt zijn voor mensen met een bewegingsbeperking
- Wandelen kan echt altijd en overal, in je eentje, met de hond, samen met iemand anders, of in een groep.
- Een wandeling is telkens weer een nieuw avontuur. Er valt steeds iets nieuws te beleven.
- Wandelen is in principe helemaal gratis. Het enige dat wel een kleine investering vraagt, is een paar goede (wandel)schoenen.
- Wanneer je een normaal tempo aanhoudt en in een paar goede wandelschoenen investeert, dan is het risico op blessures zo goed als nihil.
Gezondheidsvoordelen wandelen
- Door te wandelen wordt het risico op diabetes verlaagd. Na een tijdje neemt de insulinegevoeligheid stapsgewijs af.
- Wandelen heeft een gunstige invloed op de conditie van je hart- en bloedvaten. Je verlaagt zowel je bloeddruk als slechte cholesterol, waardoor het risico op hartproblemen al afneemt vanaf 1 stevige wandeling per week.
- Wandelen is goed voor je spieren en botten. Weinig beweging leidt tot verdunning van het kraakbeen en dit kan weer problemen met je gewrichten tot gevolg hebben. Vaak wandelen zorgt voor sterk kraakbeen, sterke botten en sterke spieren.
- Wandelen heeft ook nog eens een goed effect op je geheugen. Je hersens blijven actief en dit kan leiden tot een vermindering van de kans op Alzheimer.
- Wandelen kan ook de overlevingskansen bij ernstige ziekten zoals kanker vergroten. Onder meer mensen met darmkanker kunnen baat hebben bij wandelen. Natuurlijk is wandelen geen remedie, maar een positieve bijdrage kan het zeker leveren.
Tips
- Met de routeplanner van Wandelnet kun je bijna vanaf de voordeur een wandelroute samenstellen zo lang als je wilt.
- Met de Ommetje app van de Hersenstichting en Erik Scherder kun je wandelen nog leuker maken. Start een eigen wandelcompetitie met vrienden, familie of collega’s of ga de uitdaging aan tegen de rest van Nederland. Zo motiveer je elkaar om dagelijks een ommetje te maken.
- Er zijn heel veel langere en korte wandelroutes uitgezet in Nederland (meestal gemarkeerd met paaltjes). De app WandelZapp biedt meer dan 1000 wandelingen verspreid over heel Nederland. Er is een grote variatie: van kort tot lang, van natuur tot stad, van bos tot strand. De afstand van de wandelingen varieert van 4 t/m 26 km.
- Op klompenpaden.nl vind je de mooiste wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Geniet tijdens de wandeling van de rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur. Er is ook een app met routes om te downloaden.
- Er zijn ook hele lange-afstands wandelroutes, bijvoorbeeld het Pieterpad van Pieterburen tot de St Pietersberg, of het Waterliniepad van Volendam naar Dordrecht. Informatie hierover is verkrijgbaar via Wandelnet
- Op de websites van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de Provinciale Landschappen kun je aan de hand van je postcode of woonplaats zoeken naar wandel- en fietsroutes in de buurt. Op deze websites geven de natuurorganisaties voor al hun gebieden ook veel achtergrondinformatie en tips voor activiteiten.
- Liever samen op pad? Stichting Gezond Natuur Wandelen organiseert op heel veel plekken gratis groepswandelingen in het groen onder begeleiding van een vrijwilliger.