Gezondheidsvoordelen

 

Gezondheidsvoordelen van contact met natuur

De meeste mensen weten uit eigen ervaring wel dat ‘natuur goed doet’. Maar wat doet natuur dan precies? Dankzij wetenschappelijk onderzoek is er steeds meer bekend over de gezondheidsvoordelen van natuur.

Onderstaande tabel geeft een samenvatting van de belangrijkste gezondheidsvoordelen zoals deze uit de literatuur natuur voren komen. In de tabel wordt een verschil gemaakt tussen voordelen van kortstondig en regelmatig contact.

  • Bij kortstondig contact gaat het bijvoorbeeld om de effecten van een wandeling van een half uur door een bos of park in vergelijking met een wandeling door een niet-natuurlijke omgeving zoals een rustige woonwijk.
  • Bij regelmatig contact kun je denken aan de gezondheidsvoordelen van wonen in een omgeving met veel groen ten opzichte van wonen in een minder groene omgeving

Binnen of buiten?

In bijgaande powerpoint is een aantal voorbeelden van wetenschappelijke studies op een rijtje gezet, waarbij activiteiten in de natuur zijn vergeleken met activiteiten in een stedelijke omgeving.