Professionals

Wie kan Natuur op Recept toepassen?

Natuur op Recept is niet alleen gericht op huisartsen en fysiotherapeuten. Iedereen die in zijn of haar dagelijks werk te maken heeft met mensen uit kwetsbare doelgroepen kan er gebruik van maken. De kerngedachte van Natuur op Recept is dat professionals in zorg en welzijn vaker aan hun patiënten en cliënten het advies geven om contact te maken met natuur. Het gaat dan onder meer om:

– Huisartsen en hun ondersteuners
– Fysiotherapeuten en hun ondersteuners
– Sociaal-maatschappelijk werkers
– GGZ medewerkers
– Diëtisten en leefstijladviseurs
– Coaches en therapeuten
– Onderwijspsychologen
– Gemeenten en wijkteams
– Pastoraal werkers
– Jeugdhulpverleners en schuldhulpverleners
– Medewerkers ouderenzorg
………..

Toolkit Natuur voor Gezondheid

 

Alles is Gezondheid ontwikkelde voor eerstelijns zorgprofessionals en medewerkers uit welzijn en sport een praktische toolkit hoe je natuur voor gezondheid [of zo je wilt Natuur op Recept] in je dagelijks werk kunt integreren. Deze toolkit is o.a. het resultaat van 20 interviews met professionals in de eerstelijn en sport-welzijnsketen die al uitgebreide ervaring hebben met het integreren van natuur in hun werkwijze. Het is in samenwerking met Vereniging Arts en Leefstijl tot stand gekomen. Naast materialen voor patiënten en zorgverleners, tips over tijd en financiering zijn er praktische aanwijzingen hoe te adviseren, verwijzen naar of begeleiden in de natuur. Ook voor meer kennis en inspiratie kun je er terecht.

Deze dokter schrijft natuur voor aan zijn patiënten

In het Limburgse Afferden werkt een huisarts die Natuur op Recept al volop in de praktijk brengt. De praktijk van Hans Peter Jung organiseert, als het past binnen de coronaregels, elke twee weken een wandeling in de natuur. Dit om ervoor te zorgen dat zijn diabetespatiënten minder op consult hoeven te komen. Deelnemer Theo Hermsen kan volmondig bevestigen dat dit inderdaad zo werkt. “Eerst kwam ik elke maand in de praktijk. Dat is alleen nog af en toe voor pillen en eens per jaar voor controle.” Maar natuur werkt ook preventief positief. Of zoals Jung zegt: “Preventie wordt vaak gereduceerd tot individuele gezondheidsbevordering en leefstijl-interventies. Pas als je door hebt dat preventie ook gaat om het gezond maken en houden van de sociale én fysiek leefomgeving ga je het belang van natuur op recept pas echt beseffen. Goed voor de mens én voor de natuur!”

 

Op 6 december 2020 waren Hans Peter Jung, natuurgids Peter Thönissen van IVN en wandelaar Theo Hermsen te horen in het radioprogramma ‘Vroege Vogels’ (klik op de foto om de uitzending te beluisteren). Meer informatie over deze uitzending en de wandelgroep is te vinden op de website van IVN in Limburg.