Pilot Reeshof

Pilot Reeshof

NFH is, in samenwerking met Zorgbelang Brabant – Zeeland en Contour de Twern, een Natuur op Recept pilot gestart in stadsdeel de Reeshof in Tilburg. De pilot is onderdeel van  NFH’s Gezonde Groene Wijk Reeshof project, en wordt ondersteund door de gemeente Tilburg. De Reeshof is op veel plaatsen een groene wijk met parkjes en parken, zoals het Reeshofbos en het Reeshofpark, en een groene zone langs het Wilhelminakanaal. In 2017 opende  CultuurPluktuin de Populier aan de Giekerkstraat. Volop mogelijkheden dus het concept Natuur op Recept in praktijk te brengen.

Wat willen we bereiken met de Reeshof pilot?

  • Wij helpen  geïnteresseerde praktijken in de Reeshof hoe binnen de praktijk patiënten/cliënten het advies kunnen krijgen om de natuur in te gaan. Wij reiken daarbij informatie aan voor welke patiënten natuur op recept meer/minder geschikt is.
  • Wij bieden een platform waar casussen en ervaringen van andere zorgverleners met natuur op recept te vinden zijn.
  • Wij geven een overzicht van het aanbod aan groen/ natuur (activiteiten) en groene zorgverleners in de omgeving (potentiële mogelijkheden voor doorverwijzing)
  • We geven ondersteuning aan één meer Natuur op Recept wandelingen met patiënten/cliënten van huisartsenpraktijken en /of fysio’s in de Reeshof. We hopen dat een aantal huisartsen mee wil wandelen.
  • We geven aandacht aan resultaten op dit Natuur op Recept Platform en via landelijke, regionale en lokale media.

 

Natuur op recept maand in de Reeshof

September 2022 is de Natuur op Recept-maand in de Reeshof, een “buitenstad” van de gemeente Tilburg. Dit is een initiatief van de Stichting Nature For Health in samenwerking met verscheidene partners en zorgverleners in en om de Reeshof.

De boodschap is: “Natuur op Recept draagt bij aan het herstellen van de band tussen mens en natuur en daarmee aan onze gezondheid. Want een dagelijkse dosis natuur maakt ons vitaler en veerkrachtiger”.

In September vinden er onder meer Natuur op Recept wandelingen plaats: groene wandelingen met betrokkenheid van zorgverleners. Ook zullen zorgverleners extra aandacht schenken aan de mogelijkheden van doorverwijzen van patiënten naar de natuur. In geval van de Reeshof is dat vooral de natuur van het Van Gogh Nationaal Park, een park dat vaak bijna letterlijk “tot de voordeur” komt.

 

Pilot Natuur op Recept in de Reeshof wordt mogelijk  gemaakt door:

 

Meer weten?

Meer over dit project is hier te vinden https://www.nahf.nl/natuur-op-recept-maand-reeshof-sept-22