Natuur is gezond

Een dagelijkse dosis natuur levert veel gezondheidsvoordelen. Het verbetert de stemming, en helpt om beter te concentreren en stress te verminderen. Op de langere termijn leidt het zelfs tot een lagere kans op ziekten en aandoeningen zoals depressie, diabetes, hart- en vaatziekten en COPD.

De gezondheidsvoordelen van contact met natuur krijgen steeds meer onderbouwing uit degelijk wetenschappelijk onderzoek. Toch maken nog lang niet alle mensen gebruik van deze gezondheidsvoordelen. Voor hen is het welkom als de huisarts of een andere zorgprofessional zoals de fysiotherapeut hen door verwijst naar natuur als ondersteuner van gezondheid.

Het gaat bij deze gezonde verwijzing niet om het leveren van sportieve prestaties. Zelfs bewegen is niet het belangrijkste element. Het belangrijkste doel is om contact te leggen met de natuur. Dat kan op allerlei manieren, en hoeft niet altijd actief te zijn. Zorgen voor planten in de vensterbank of kijken uit het raam naar vogels in het vogelhuisje levert al gezondheidswinst. Of toch even een ommetje maken en genieten van het uitzicht vanaf een bankje in de natuur .