Weerbaarheid

Weerbaarheid

Natuur versterkt de weerbaarheid. Wie kent niet het machtige gevoel van een wandeling over het strand met forse tegenwind. Of de euforie die ontstaat door het trotseren van – overdreven – angsten voor donker of enge beesten. De voldoening van het oogsten van je eigen groenten. Confrontatie met de krachten en negatieve kanten van natuur en het overwinnen van onze diepgevoelde angsten maakt ons psychisch weerbaar. Maar ook in fysieke zin ondersteunt natuur de weerbaarheid. Onder meer doordat direct contact met natuur zorgt voor verrijking van onze darmflora en een betere regulatie van het afweersysteem.

Oude vrienden hypothese

Volgens de ‘Oude Vrienden Hypothese’, ook wel aangeduid als ‘Biodiversiteits hypothese’ is het belangrijk dat mensen van jongs af aan worden blootgesteld aan biodiverse omgevingen met een grote variëteit aan micro-organismen. Dit zorgt voor een verrijking van onze darmflora, en daarmee een betere regulatie van het afweersysteem. In stedelijke omgevingen met weinig natuur is dit vaak niet mogelijk. Met veel negatieve gevolgen, onder meer in de vorm van chronische darmontsteking en bijbehorende klachten en ziekten.

Verder lezen

Rook, G., Bäckhed, F., Levin, B. R., McFall-Ngai, M. J., & McLean, A. R. (2017). Evolution, human-microbe interactions, and life history plasticity. The Lancet, 390(10093), 521-530.

Van den Berg, A. E., & Ter Heijne, M. (2005). Fear versus fascination: An exploration of emotional responses to natural threats. Journal of Environmental Psychology, 25(3), 261-272.